ZAGREB  
line decor
  DOGADJANJA  ::  
line decor
   
 
IZVANUČIONIČNA NASTAVA POSVEĆENA VOLONTIRANJU

U petak 17.3.2017. je prema Godišnjem planu i programu rada škole bio dan izvanučionične nastave za učenike od 5. do 8. razreda, posvećen volontiranju. Naime, poučavajući učenike građanskom odgoju uvidjeli smo potrebu razvijanja i jačanja njihove društvene osviještenosti.
Stoga smo početkom ove godine osnovali volonterski klub škole kroz čiji rad želimo kod učenika potaknuti socijalnu osjetljivost za potrebite u zajednici.
Svi su učenici predmetne nastave ujutro u školi slušali predavanje uz radionicu Volonterskog centra Zagreb o tome što je volontiranje, zašto je važno i potrebno, kako volontirati u zajednici i šire. Nakon toga su se u pratnji razrednika i učitelja uputili na prethodno dogovorena mjesta volontiranja, gdje su, uz suglasnost roditelja, obavljali različite zadatke primjerene njihovoj dobi.
O cijelom događanju je u mikrofon Radio Sljemena govorila ravnateljica Jasna Horvat, a voditelj i brojni slušatelji su s oduševljenjem pozdravili ovakav društveni angažman učenika.


A evo gdje su učenici vrijedno pomagali:
5.a - udruga Ozana - pomaganje u izradi ukrasnih pisanica filcanjem vune
5.b i 6.a - Centar za rehabilitaciju pasa Silver - rad s terapijskim psima i donacija potrepština za rad centra
5.c - Pučka kuhinja Sv.Antuna Padovanskog - podjela obroka i čišćenje
6.b - Župni Caritas (Selska c.) - doniranje higijenskih potrepština za potrebite obitelji s područja Trešnjevke
7.a - uređenje okoliša škole
7.b - Knjižnica Voltino - uređenje knjižnog fonda
7.c - Pučka kuhinja Društva sestara milosrdnica - podjela obroka i čišćenje
8.a - uređenje okoliša škole
8.b,c - Dječji vrtić Zvončić - igranje, čitanje, slikanje, pričanje priča vrtićancima

Volontiranju su se priključili i učenici produženih boravaka u popodnevnom terminu te su vrijedno pomagali u knjižnici Voltino, čitali vrtićancima u DV Zvončić, posjetili starije u Domu starih i nemoćnih Gaj, te čistili i uređivali okoliš škole.
Zadovoljstvo učinjenim i radost darivanja svojeg vremena te pomoć potrebitima daju nam dobar vjetar u leđa za slijedeće akcije volontiranja kojima se već veselimo!!!!

Ravnateljica Jasna Horvat


(klikni na fotografiju za web-album)

(klikni na fotografiju za web-album)
O volontiranju 6. b pogledajte još i članak na web stranicama Caritasa


(klikni na fotografiju za web-album)

(klikni na fotografiju za web-album)

Učenici 6.a i 5.b razreda su u sklopu izvanučionične nastave posjetili Centar Silver koji se bavi sljedećim aktivnostima:
- osposobljavanje osoba s oštećenjem vida za orijentaciju i mobilitet uz pomoć psa vodiča, korištenje tehnike bijelog štapa i elektronskih uređaja;
- osposobljavanje osoba s tjelesnim i/ili intelektualnim oštećenjem za korištenje rehabilitacijskih pasa;
- osposobljavanje voditelja terapijskog psa (roditelja ili skrbnika osobe s tjelesnim i/ili intelektualnim oštećenjem) ili stručnjaka za uključivanje terapijskog psa za rad s osobama s tjelesnim i/ ili intelektualnim oštećenjem;
- uzgoj, socijalizacija i školovanje psa pomagača (psa vodiča, rehabilitacijskih, terapijskih i drugih pasa pomagača), osiguranje zdravstvene zaštite i prehrane pasa u programima uzgoja, socijalizacije i školovanje psa pomagača.

Kako smo za ovu terensku nastavu odredili temu volontiranje, prvo smo u školi poslušali predavanje o tome, a zatim krenuli autobusom prema Dubravi gdje se nalazi centar. Učenici su kroz nekoliko dana prikupljali potrepštine za Centar poput dekica, ručnika, stare posteljine, igračke ili hrane za pse.
Dočekali su nas ljubazni i dragi voditelji te nam puno toga lijepoga i poučnoga pokazali. Kako djeca vole životinje, bili su oduševljeni kada im je trener pasa pokazao što sve psi mogu i znaju. Osposobljeni su za pomaganje osobama s posebnim potrebama i slijepima. Pomažu pri hodanju, pri odijevanju i općenito u životu. Djeca su na zanimljiv i poučan način vidjeli kako i na koji način se u životu bore osobe s poteškoćama različitih tipova, pokušali su hodati s povezom oko očiju, a da ih pri tome vodi pas, a također su sudjelovali u socijalizaciji pasa i njihovoj obuci. Učinili smo dobro djelo, a sami shvatili i naučili kako je važno pomagati na bilo koji način te koliko moramo biti sretni i zahvalni na svom zdravlju. Psi su nas zaista oduševili, ali i voditelji također!