ZAGREB  
line decor
  DOGADJANJA  ::  
line decor
   
 
U POSJETU VUKOVARU
(klikni na fotografiju za web-album)

U sklopu gradiva o Domovinskom ratu 9. i 10. veljače posjetili smo Vukovar. U ranojutarnjim satima krenuli smo prema gradu heroju. Stigli smo oko 9 sati i tamo su nas dočekali lunch paketi. Odmah nakon podjele paketa krenuli smo u hostel gdje smo slušali predavanje o samom ratu i iskustvo jednog od branitelja koji je održao detaljnu prezentaciju o svim etapama, misijama i posljedicama rata.
Nakon ručka uputili smo se prema muzejima. Prvo smo obišli Gradski muzej Vukovar gdje smo prošli cijelu povijest grada, a nakon toga smo bili u Muzeju vučedolske kulture u kojem smo slušali priču o Vučedolcima. Također smo prošetali do Dunava i obišli križ podignut u ime stradalih branitelja.
Nakon zanimljivih razgledavanja i predavanja smjestili smo se u hostel i nakratko odmorili. Zatim je uslijedilo slobodno vrijeme i šetnja po gradu.
Iako umorni poslije večere otišli smo u disko i tamo se zabavili. U disku nam je svima bilo super i svi smo se zabavili i na par trenutaka zaboravili sve strahote i tragedije koje su ovaj grad i njegovi stanovnici pretrpjeli. Nakon povratka u hostel jedino što je preostalo je bilo malo pričati i družiti se s prijateljicama i pripremati se za spavanje.
Sljedećega dana, rano ujutro smo se morali odjaviti iz hostela i odmah krenuli s aktivnostima koje su nam bile predviđene za taj dan.
Posjetili smo memorijalne lokacije: Ovčaru, Memorijalno groblje branitelja, Groblje tenkova, a u Vukovarskoj bolnici smo imali izuzetnu čast upoznati i slikati se s dr. Vesnom Bosanac, koja nam je poručila da bilo koji posao koji odlučimo raditi u svojoj budućnosti radimo savjesno, s puno ljubavi i integriteta. Također smo stali pored jednog od najpoznatijih znamenitosti Vukovara - Vodotornja. Nismo mu smjeli prići blizu zbog vlastite sigurnosti, ali barem imamo sliku za sjećanje.
Po povratku u vojarnu odslušali smo još jednu prezentaciju, a imali smo također i priliku pobliže pogledati tenkove i druge strojeve. Nakon kratkog obilaska vojarne, imali smo ručak. Poslije ručka smo ponovno krenuli u grad na "Školu mira" gdje su naši učenici A.Ž. i F.M. osvojili visoko 2.mjesto u kvizu znanja "Živjeti Vukovar".
Nakon dugog dana ispunjenog posjetima mnogim mjestima, natjecanjem i navijanjem, krenuli smo prema Zagrebu i stigli sigurno u kasnije večernje sate.
Učenici 8-ih razreda


Put u Vukovar
Mislim da je suvišno pisati o tome kako mi je bilo u Vukovaru iako sam se provela vrlo dobro (koliko se može na tako tužnom mjestu). Željela bih na ovome komadu papira napisati sve moje osjećaje i sve moje misli koje su bile u meni tijekom ovog izleta. Mislim da su me sva ta mjesta u Vukovaru nacionalno osvijestila. Počela sam više razmišljati o sebi kao Hrvatici, o svim braniteljima, umrlima, ranjenima, osakaćenima i ostalim koji su meni i ostalim Hrvatima podarili slobodnu domovinu. Ako je moja država slobodna, smatram da sam i ja. No, put do te slobode nije bio nimalo lak, a pogotovo Vukovarcima. Iako nisam doživjela Domovinski rat, puno sam toga čula o njemu, a i vidjela svih strahota u Vukovaru. Jako cijenim grad Heroj i njegove stanovnike. Oni su pravi primjeri domoljuba, jer ta sloboda ne bi bila ostvarena bez takvih osoba kao što su oni. Bili su protjerani, mnogi ubijeni i ranjeni, uništenih domova i srušenog grada… No ništa od toga nije ih zaustavilo da se vrate i ponovno sagrade ovaj prelijepi grad. Doista se divim njihovoj odlučnosti, čvrstom karakteru, složnosti i spremnosti za pomoć. Jedino što mogu reći je veliko HVALA!
Marija Brajša, 8.b