ZAGREB  
line decor
  PROJEKTI  ::  
line decor
   
 
Projekt "Čitamo mi, u obitelji svi"

Već drugu godinu za redom treći razredi provode projekt "Čitamo mi, u obitelji svi". Projekt se provodi s ciljem poticanja čitanja i to u trećim razredima kao optimalnom dobnom skupinom koja je (znanstveno dokazano) najprikladnija za poticaj u čitanju, kako bi čitanje postalo trajna navika za ubuduće. Svaki razred dobiva razrednu naprtnjaču sa osam knjiga različitih žanrova (slikovnica, strip, dječji roman, dječja enciklopedija, popularno štivo za roditelje, obrazovna literatura i sl.), naprtnjaču svaki tjedan ponese jedno dijete u svoju obitelj gdje zajednički provode vrijeme čitajući prema svojim vremenskim mogućnostima. Na kraju djeca u knjigu dojmova, koja je sastavni dio sadržaja ruksaka, upisuju svoje dojmove o boravku ruksaka u njihovim obiteljima.

Projekt smo prvi put proveli prošle godine u našoj školi i na kraju dobili pregršt pozitivnih povratnih informacija od djece, roditelja i učitelja. Projekt se provodi u cilju poticanja čitanja a provodi ga Hrvatska mreža školskih knjižničara. Škole se u projekt uključuju dobrovoljno. Za uključivanje u projekt djece i roditelja potrebna je samo dobra volja i pristanak.
Projekt je od ove školske godine uključen u ELINET - Europsku mrežu za poticanje pismenosti. ELINET financira Europska komisija, a koordinator je Sveučilište u Kölnu.
Projekt "Čitamo mi, u obitelji svi" bit će u EU predstavljen kao primjer izvrsne prakse u poticanju čitanja i pismenosti.

Voditelji projekta u našoj školi su učiteljice trećih razreda. Dragica Peternac, Marina Milković i Ivana Matešić, a koordinatorica je knjižničarka Ksenija Stojanovski.


Više o projektu na pročitajte ovdje