ZAGREB  
line decor
  PROJEKTI  ::  
line decor
   
 
MINI MATEMATIČKA LIGA

Matematička natjecanja imaju dugu tradiciju, no njihova se forma neznatno mijenjala od početka održavanja do danas. Moglo bi se reći da su promjene bile nužne zbog modificiranja planova i programa u nastavi matematike.

Priprema za natjecanja izuzetno je iscrpljujući posao za učitelja i učenika te zahtijeva obostrani maksimalni angažman. Posve je obeshrabrujuća činjenica da, ukoliko se dijete razboli ili ima „loš“ dan u vrijeme održavanja općinskog natjecanja, novi pokušaj ima tek za godinu dana. Situacija se donekle popravila dolaskom KBG-a u naše škole, te formiranjem enigmatskih grupa koje se svode na pojedinačne slučajeve. Uslijed navedenih proširenja došlo je do očitog povećanja sudionika, ne samo u brojčanom smislu, već smo uspjeli "uloviti“ djecu mlađeg uzrasta.

Usprkos svemu navedenom teško je djecu 5. razreda motivirati na redovito pohađanje dodatne nastave što donekle proizlazi iz činjenice da su današnja djeca angažiranija u raznim oblicima izvannastavnih aktivnosti, a nemali broj učenika se opredjeljuje za druge nastavne predmete.
Ukoliko se pojedino dijete pokaže darovito, premali je broj nadmetanja na kojima može odmjeriti svoju snagu s učenicima , kako na lokalnom području, tako i šire.

Stoga je prošle školske godine (2012./2013.) došlo do dogovora nas 3 profesorice matematike (Anđele Pavić Mišura, Gordane Gojmerac Dekanić i Željke Merc Filipaj ) na nivou 3 osnovne škole (Nikole Tesle, Voltino i Prečko ) da ćemo pokušati održati novi oblik natjecanja. Nije bilo problema u okupljanju učenika 5. razreda i angažiranju zainteresiranih kolega koji su bili voljni održati jednosatno predavanje na temu blisku 11 godišnjacima, a koja se ne obrađuje tijekom redovne nastave. U našoj školi predavanje je održao profesor Goran Cindrić, a učenici naše škole koji su sudjelovali bili su: Tin Cvrlje, Nikola Kramarić, Josip Marjanović, Leon Ivšak, Ivan Josip Jurič i Dora Pavlin.

Osnovni koncept nalagao je da se svaki od 3 susreta sastoji od 3 osnovna dijela- individualno natjecanje, grupno natjecanje i predavanje kolege iz drugog nastavnog područja. Individualni dio uvelike je nalikovao našem školskom natjecanju, no zadatci su bili mrvicu bliskiji redovnoj nastavi, što je doprinijelo ostanku učenika u projektu. U grupnom dijelu složili smo učenike svake škole u dvije grupe, a teme su bile tangram, sudoku i integram – svaki od tri susreta „nosio“ je jedan tip zadataka. Na svakom smo susretu nagradili prva tri učenika individualnog dijela, a pobjednička grupa dobila je poklon za svoju školu. Kod individualnog dijela prvih 5 učenika osvajalo bi 10,8,6,4 ili 2 boda, dok je preostalih 13 sudionika osvajalo po 1 bod, čime smo željeli spriječiti učenički strah od posljednjeg mjesta. Teme održanih predavanja bile su: osvajanja Europljana u Južnoj Americi, igrajmo se s pokusima te pogled u astronomiju.

Prvi dio natjecanja trajao je 60 minuta, drugi cca.30 minuta (zavisio je o brzini rješavanja grupnih zadataka), dok je predavanje trajalo također 60 minuta. Pauza se napravila nakon prvog dijela, tijekom koje su učenici bili počašćeni sendvičima, kolačima i sokovima. U vrijeme održavanja predavanja ispravljali smo radove učenika, tako da smo rezultate objavljivali po završetku predavanja.

Završni svečani susret uslijedio je početkom rujna 2013., kada smo proglasili 3 najuspješnija učenika u individualnom dijelu lige te im uručili zaslužene nagrade. Učenik naše škole, Nikola Kramarić, osvojio je 2.mjesto.

Projekt smo uspješno realizirali i tijekom ove školske godine ( 2013./2014.), a natjecanju se pridružila profesorica Ivana Džalto i učenici OŠ „Alojzije Stepinac“. Sudjelovali su učenici 6.a i 6.c razreda naše škole, a najuporniji su bili akač : Tin Cvrlje, Nikola Kramarić, Greta Marinović i Josip Marjanović.

Grupni dio natjecanja u našoj je školi odradila profesorica Ljiljana Hanžek u suradnji s profesorom Zdenkom Mićanovićem. Pripremljeni poligon učenici su uspješno i s veseljem savladali.

Završni susret održan je u OŠ Prečko gdje je predavanje o „čarima“ magičnih kvadrata održala
dr. sc. Franka Miriam Brückler, profesorica na matematičkom odsjeku PMF-a u Zagrebu. Naš učenik Tin Cvrlje osvojio je visoko 4. mjesto u konkurenciji 27 učenika te je prigodno nagrađen.

O projektu je u travnju 2014. objavljen članak u časopisu MATEMATIKA I ŠKOLA.

 
  [na vrh stranice]