Izvješća sa novih radionica
Priča u boji
U nama je snaga
Upoznajmo sebe
Izbori i donošenje odluka
Nije da se hvalim
Pričajmo bez riječi
 

Radionica kroz stvaranje PRIČA U BOJI održana je za učenike petih i šestih razreda 4. prosinca 2008. Od 16 učenika sa popisa na radionici ih je bilo 15, 1 je bio bolestan. Dio su radili kroz 3 grupe, prema boji koju su odabrali. Na temelju izvučenih papirića s riječima sastavljali su grupnu priču. Po završetku priču su prezentirali cijeloj grupi. Zanimljivo je bilo vidjeti grupu koja je odglumila svoju priču. Vidjelo se da djeca žele izraziti svoje osjećaje. Kroz razgovor istaknuli su moguće teme: smrt, ljubav, dječaci / djevojčice, duhovi . . . što bi trebalo razmotriti za neku od slijedećih radionica. Tijekom rada vidjelo se da teško mogu u miru slušati onog koji govori, svi bi govorili istovremeno kao i da nisu međusobno tolerantni što bi trebalo razmotriti za daljnji rad.

Radionica U NAMA JE SNAGA održana je 12. prosinca 2008. Od 23 učenika sa popisa na radionici ih je bilo 11.

Radionica UPOZNAJMO SEBE za učenike osmih razreda, održana je 30. siječnja.
Od 9 učenika s popisa, došlo je 5 učenika (ostali su bili spriječeni).
Za uvodni dio svaki se učenik predstavio u par rečenica za koje misli da bi ga najbolje opisale. Bilo je zanimljivo vidjeti koje stvari i riječi učenici biraju i što misle da je u tome bitno. Kad smo se malo bolje upoznali, svaki je dobio list papira da nacrta simbol koji bi njega/nju najbolje opisao ili predstavio, iza čega je slijedilo objašnjenje tog crteža. Najčešće su to bili crteži nekih stvari kojima se djeca bave u slobodno vrijeme, lopta, klavir itd.
Na kraju je svaki od učenika napisao na papirić neku malu tajnu koju nikad nikome nije rekao. Pomiješali smo papiriće tako da je svaki dobio za pročitati nečiju tajnu. Uslijedio je razgovor o tajnama, i po meni , njima najzanimljiviji dio radionice. Svi su aktivno sudjelovali.

Dana 10.02.2009. održana je radionica za 1. radnu skupinu – učenike 5. i 6. razreda pod nazivom IZBORI I DONOŠENJE ODLUKA.
Od 16 članova skupine radionici je bilo nazočno 12 sudionika.
CILJ radionice je bio osvijestiti sudionike o životnim izborima i donošenju odluka i posljedica vezanih za te izbore.
U uvodnom dijelu sudionici su imali hipotetičku mogućnost slobodnog izbora odredišta za odmor (Dubrovnik, Kornati, Visovac). Svaki sudionik ukratko je obrazložio svoj odabir. U glavnom dijelu sudionici su ispisali svoje izbore i NE izbore – pobrojili su situacije u kojima imaju slobodu donošenja odluka i situacije koje su im nametnute. Kao najčešći neizbor sudionici su istaknuli obavezu pohađanja škole i pripadajuće aktivnosti, rano ustajanje, poštivanje roditeljskih odluka i situacije kada ih netko sputava i ometa. Kao pozitivnu reakciju potrebno je istaknuti da su gotovo svi sudionici istaknuli kao vlastiti izbor ne odavanje porocima i ovisnostima, te odabir sporta kao slobodne aktivnosti.
U kraćoj raspravi došlo se do zaključka da i u neizborima imamo mogućnost zauzimanja stava prema nečemu što nam je nametnuto, te neugodnu situaciju možemo barem djelomično olakšati.
Potom se pristupilo aktivnosti rješavanja situacija – sudionici su u paru rješavali problem iz svakodnevnog života (po dva para rješavala su istu problemsku situaciju) i donosili rješenja. Svoja rješenja javno su prezentirali i sukobili mišljenja. Izrazito je bilo vidljivo kako je većina sudionika sklona pokušati riješiti problem komunikacijom, no uvijek ostavljaju mogućnost i nasilnom rješavanju situacije.
Primijetila sam da su sudionici skupine izrazito teško pratili tuđe izlaganje i ne dopuštaju da netko može imati i drugačije mišljenje od njih. U završnom dijelu sudionici su se opustili masiranjem ramena sudioniku koji se u koloni nalazi ispred njega, a nakon minute zamijenili su uloge. Na kraju radionice sudionici su popunili evaluacijske mete. Rezultati evaluacije su sljedeći (srednja ocjena):

[na vrh stranice]