ZAGREB  
line decor
  INDEX  ::  SADNJA JABUKA  ::  SADNJA VOĆAKA  ::  VOĆNJAK 2012  ::  
line decor
   
 

O Projektu "Voćnjak, učionica na otvorenom"

Prethodna Auto/Stop Naredna

Godine 2005. u školskom smo dvorištu, uz zapadnu stranu, započeli sadnjom voćaka jabuka i tako pokrenuli ovaj Projekt. 2006. uz Dan jabuka dovršili smo sadnju prvog nasada jabuka koji je činilo 7 stabala- - 7 prijeđenih koraka na našem putu do Eko - škole. Svake godine obnavljamo ga sadnicama, njegujemo i pratimo razvoj plodova.

U nižim razredima osnovne škole učenici otkrivaju prirodu, njezinu raznolikost i povezanost istražujući promjene kroz godišnja doba. Uočavaju buđenje prirode u proljeće, bujnu vegetaciju ljeti, mirisnu i rodnu jesen te tihi smiraj zimi. Učenici viših razreda uče o najrasprostranjenijim biljkama na Zemlji, cvjetnjačama. Istražuju kako se iz cvijeta nakon oprašivanja i oplodnje razvije plod, upoznaju načine rasprostranjivanja sjemenki i uvjete klijanja. Proučavaju građu i ulogu dijelova biljke, prikupljaju podatke o načinu uzgoja i iskorištavanju biljaka u prehrani čovjeka, uče o korovnim biljkama, nametnicima i zaštiti biljaka uživajući u zdravoj i pravilnoj prehrani.
Najbolji način da se to ostvari je izvanučionički oblik nastave. Ta misao vodila nas je u Projekt VOĆNJAK – UČIONICA NA OTVORENOM čiji su koordinatori Anamarija Čorko, učiteljica RN u produženom boravku i Jasna Horvat, prof. biologije.


Jesen u voćnjaku ili Znate li kada se i kako sade jabuke?
Učenici i učiteljice naših prvih razreda posjetili su u jesen 2008. godine pravi veliki voćnjak i upoznali agronoma – voćara Frana Ivkovića, direktora „Voćarskog centra – Ivković“. Svidjelo im se pa su ga pozvali u našu školu, naš voćnjak, kako bi dogovorili obnavljanje našeg nasada jabuka.
Uspješan početak suradnje s „Voćarskim centrom – Ivković“ našim je učenicima omogućio edukativno, stručno i praktično djelovanje u projektu „Voćnjak – učionica na otvorenom“.
Dolazak agronoma Ivkovića u naš voćnjak izmamio je i osmijehe na lica vrijednih učenika. Poklonio nam je sadnice jabuka i zajedno ih s Malim voćarima 1.a sadio oko škole. Vesela i uspješna jesenska sadnja, motivirala je naše učenike koji sa sve više žara brinu o našem voćnjaku.


Zima u voćnjaku ili Želite li naučiti kako se radi jabučni čips?
Zima je godišnje doba kad voćke u voćnjaku miruju, ali ne i naši učenici. Oni su tijekom zime učili o važnosti „kraljice“ voća u prehrani. Klinci i klinceze 1.a postali su posebno uspješni u sušenju jabuka i pripremanju „jabučnog čipsa“. Surađujući sa školskom radionicom „Spasimo vunu“ osmislili su i dekorativne vrećice za jabučni čips. Iglom za „filcanje“ i vunom u boji stvarali su sliku jabučice na žutici. Njihovi „učitelji“ i veliki prijatelji bili su „Ozanovci“, osobe s teškoćama u razvoju.

Proljeće u voćnjaku
Proljetnim buđenjem prirode započeli su veliki proljetni radovi u voćnjaku. Ponovno nas je razveselio dolazak agronoma Ivkovića i poduka o rezidbi voćaka. Vidjevši naše učenike kako s puno dobre volje njeguju posađene voćke, poklonio nam je još tridesetak sadnica jabuka.
Predložio je presađivanje starijih voćaka, sadnju novog nasada u 3 reda i postavljanje žice za potporanj. Prijedloge smo prihvatili i s puno dobre volje krenuli u akciju.Ovaj su se puta u akciju sadnje uključili i roditelji 1.a, učenici 7. i 8. razreda, školski domari i spremačice. Bilo je to jedno veselo i nezaboravno druženje.


Redovito brini o posađenoj voćki
U brizi o urednosti i čistoći voćnjaka Mali voćari 1.a organizirali su ekopatrole koje svakodnevno, za vrijeme produženog boravka, obilaze voćke i prate njihov razvoj. Izvještavaju ekovoditeljice o nametnicima i oštećenjima koja su zapazili, plijeve korov, zalijevaju voćke, a sve što rade crtaju i zapisuju. Kao rezultat njihovog istraživačkog rada nastao je mali vodič kroz voćnjak pod naslovom „Voćnjak – učionica na otvorenom“ kojim su dječje glavice željele podučiti odrasle kada i kako zasaditi svoj prvi, pravi, mali voćnjak.
Stariji učenici preuzimaju odgovornost za njegu i zaštitu voćaka. Orezuju mlade voćke, gnoje ih i okopavaju, štite nasad voćaka od bolesti i nametnika prskanjem biološkom zaštitom. Uz pomoć prof. biologije pripremili su prirodni pesticid od kopriva i drvenog ugljena kojim su prskali lisne uši. Pripravakom su postigli željeni učinak.
Uz stručnu pomoć agronoma Ivkovića, naše donatore, svesrdnu podršku roditelja i vrijedne ručice učenika naš je voćnjak sve veći i ljepši. Premda je sve započelo skromnim željama, danas se možemo pohvaliti nasadom koji broji 50 voćaka jabuka, 3 trešnje i 2 višnje.
Zahvalni smo i ZAGREBAČKOM HOLDINGU d.o.o. koji se nakon provedbe natječaja za dodjelu donacija u 2009. godini uključio u sufinanciranje ovog projekta.


Ljeto u voćnjaku
Početkom lipnja prvašići su prebrojali prve plodove u našem voćnjaku. Bilo ih je dvadesetak.
Uz voćkice su učili prva slova i brojke. Pisali su i crtali prvu razrednu slikovnicu Priča o jabukama. Brojali su voćkice, pupove, listiće, cvjetiće i plodove, učili zbrajati i oduzimati.
Prvoškolka Andrea je zaključila: „Voćkica koju sam zasadila i brižno njegovala ima 5 malih jabučica. I ona je završila ovu školsku godinu s odličnim uspjehom kao i ja.“ Zadovoljni i u očekivanju rumenih jabučica krenuli su na zasluženi ljetni odmor.
Pročitajte naš Mali vodič kroz voćnjak i saznajte sve što vas zanima o voćnjaku! Neka vam fotografije i neke stranice Malog vodiča dočaraju naš projektno – istraživački rad u voćnjaku.

Pripremile i uredla: Anamarija Čorko,voditeljica projekta i eko koordinator


[na vrh]