Dragi zadrugari


započela je 33. smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske koja se održava online od 5. do 8. listopada na YouTube kanalu Hrvatske udruge učeničkih zadruga.

Ovdje je poveznica za smotru


A ovdje poveznica na video uradak naše zadruge koja se na Smotri predstavlja proizvodom Mirisni heklani cvijetak.

Dobro došli na 33. smotru učeničkih zadruga Republike Hrvatske!


UČENIČKA ZADRUGA VOLTINO NA 18. ŽUPANIJSKOJ SMOTRI UČENIČKIH ZADRUGA GRADA ZAGREBA I 33. SMOTRI UČENIČKIH ZADRUGA REPUBLIKE HRVATSKE

Učeničke zadruge djeluju u školama u obliku sekcija izvannastavnih aktivnosti te im se učenici pridružuju po vlastitom izboru. Najčešće se radi u grupama, a učenici aktivno sudjeluju u čitavom procesu od ideje preko proizvodnje do prodaje svojih proizvoda.

Učenička zadruga Voltino djeluju u OŠ Voltino od 2014. godine u obliku sekcija izvannastavnih aktivnosti, a učenici, djelatnici škole, roditelji i vanjski suradnici pridružuju se po vlastitom izboru i aktivno sudjeluju u čitavom procesu, učeći jedni od drugih uz razmjenu mišljenja i ideja. U aktivnostima i projektima prisutni su domaćinstvo i ekologija, kulturna baština, poduzetništvo i financijska pismenost te međupredmetne teme: građanski odgoj i obrazovanje, učiti kako učiti, uporaba IKT, zdravlje, osobni i socijalni razvoj.

Čuvamo tradiciju, istražujemo glagoljicu, bavimo se recikliranjem, heklanjem, filcanjem vune, krojenjem i šivanjem, oslikavanjem tkanine, staklenki i kamenčića, izradom cvjetića i ukrasa od krep-papira, keramikom, uređujemo školske vrtove i voćnjak, sadimo ljekovite biljke i tradicijsko cvijeće, proizvodimo raznolike ukrasne i uporabne predmete na temu Cvjetna čarolija. Organiziramo i provodimo kreativne i edukativne radionice, izložbe i sajmove, humanitarne akcije i akcije uređenja okoliša - učionica na otvorenom.

U ovoj izazovnoj godini pandemije, nismo se predali ni odustali, nastavili smo raditi u malim razrednim skupinama jer je našim učenicima bilo važno nastaviti raditi ono što vole, razvijati kreativnost i pripremati se za sudjelovanje na Smotrama.

Jedan od značajnijih događaja učeničkih zadruga je smotra. Smotre učeničkih zadruga nalaze se u katalogu natjecanja AZOO-a, a organizira ih škola domaćin.

Ove godine OŠ Ivana Meštrovića bila je škola domaćin Županijske smotre, u suradnji s Hrvatskom udrugom učeničkog zadrugarstva i Zagrebačkom zajednicom tehničke kulture. Smotra učeničkih zadruga Grada Zagreba događaj je koji se odvija svake godine. Na Smotri sudjeluju zadrugari osnovnih i srednjih škola te Centara za odgoj i obrazovanje. Zadrugari samostalno predstavljaju svoje proizvode, prezentiraju način izrade proizvoda i aktivnosti svoje učeničke zadruge. Zbog novonastalih okolnosti prouzročenih pandemijom, ovogodišnja smotra odvijala se online na TwinSpace-u. Učenička zadruga Voltino pridružila se na eTwinningu kao partner u projektu. U projektu su sudjelovale i škole-gosti iz Portugala, S. Makedonije i Srbije.

U projektu je naglašeno vršnjačko vrednovanje u odabiru NAJproizvoda. Učeći vrednovati druge učenici dobivaju smjernice potrebne za samovrednovanje i što kvalitetniji nastavak rada vlastite zadruge.


Učenici zadrugari naše Učeničke zadruge Voltino su vrednovanjem odabrali proizvod zadružnih sekcija Školica heklanja "Cvijetak" i Školski vrtek zdravlja i ljepote. Prvašići su usvajali osnove heklanja, u školi uz pomoć i podršku voditeljice i učenika četvrtih razreda te mama i baka kod kuće. Naši vrtlari, učenici prvih i četvrtih razreda istraživali su lavandu, biljku iz školskog vrta. Zajedno su stvorili mirisni heklani cvijetak. Snimanjem videa pokazali smo kako nastaje proizvod.
Škola domaćin ovogodišnje Državne smotre je OŠ Blage Zadre iz Vukovara u kojoj djeluje učenička zadruga Zlatne ruke. Na ovogodišnjoj Smotri sudjeluju 63 učeničke zadruge iz svih županija. Šest učeničkih zadruga predstavlja Grad Zagreb, a među njima je i naša Učenička zadruga Voltino. 33. smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske i ove se godine održava online od 5. do 8. listopada na YouTube kanalu Hrvatske udruge učeničkih zadruga.

Čestitamo našim zadrugarima i suradnicima na postignutom uspjehu!

Anamarija Čorko i Ivana Matešić