Trešnjevački glagoljaši

Osnovne škole Voltino

Glagoljaši OŠ Voltino djeluju od 2007./08. godine što znači da ulazimo u završnicu jednog desetljeća rada i djelovanja s ciljem očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta te upoznavanja, čuvanja i prenošenja kulturne baštine onima koji osjećaju kao i mi, ali i šire.
Ovih devet godina djelovanja, naš projekt živi u školi, mijenja se, proširuje i pronalazi svoje trajno mjesto. Iz godine u godinu povećava se i broj članova kako malih tako i velikih.
Cilj našeg projekta je da glagoljaška baština živi, redovito se ostvaruje i zbog toga smo vrlo ponosni i sretni. Kroz različite aktivnosti – igru, istraživanje i učenje glagoljice, predavanja o glagoljici i glagoljaškim spomenicima, glagoljskoj kaligrafiji, radionicama, prezentacijama o sačuvanim glagoljaškim natpisima, spomenicima, dokumentima, knjigama... djelujemo i u tom radu nam pomažu i vode nas naše učiteljice, roditelji, prijatelji, ali i vanjski suradnici, prije svega Društvo prijatelja glagoljice s njihovom predsjednicom, prof. Biserkom Draganić.
Aktivno surađujemo kako s Društvom prijatelja glagoljice tako i s osnovnim školama koje njeguju glagoljicu.

Već treću godinu aktivno sudjelujemo na Otvorenim vratima zagrebačke glagoljaške riznice.
Školske godine 2015./16. odlučili smo svojoj skupini dati ime kako bi bili još bolje prepoznatljivi u Zagrebu i šire sa svojim radom, djelovanjem, aktivnošću i promicanjem kulturno – povijesne baštine.
Prijedlozi su nam bili mnogobrojni. Na kraju smo odlučili da se skupina zove TREŠNJEVAČKI GLAGOLJAŠI s obzirom da je naša škola na Trešnjevci. Želja nam je da smo promotori glagoljice ne samo u našoj školi već da ostvarimo suradnju i druženje s ostalim školama kako na području Trešnjevke i grada Zagreba tako i šire. Našu ideju podržala je i naša ravnateljica Jasna Horvat te smo svi zajedno organizirali 1. glagoljašku večer OŠ Voltino na kojoj smo promovirali naše ime.
Naša 1. glagoljaška večer bila je organizirana kroz kulturno – umjetnički program u kojem smo prikazali naš devetogodišnji rad, kroz niz radionica u kojima su naši gosti i učenici s roditeljima naše škole pisali poruke prijateljstva glagoljicom, vezli glagoljaško slovo na platnenoj vrećici, nepredenom vunom suhim filcanjem izrađivali svoje inicijale na platnenoj vrećici, quilling tehnikom pisali glagoljaška slova i započeli quilling tehnikom GLAGOLJAŠKO STABLO PRIJATELJSTVA
Prije svega zahvaljujemo se ovim putem predsjednici Društva prijatelja glagoljice gospođi Biserki Draganić na predivnim riječima koje nam je uputila i dala vjetar u leđa za daljnji rad, citiram "... Stoga nam je velika čast što možemo obznaniti ime glagoljaške skupine ove škole: TREŠNJEVAČKI GLAGOLJAŠI, i što oni, kao što im ime govori, od ove večeri kreću na put izvan granica svoje škole: na put promicanja glagoljaške baštine u sredini u kojoj žive i rade, na put osvještavanja drugima unutarnjeg bića naroda kojem pripadaju. Na tom će ih putu čuvati i pomagati im svi njihovi preci, kao i svi oni koji danas časno hodaju njihovim stopama, a što se Društva prijatelja glagoljice tiče, na nas uvijek možete računati. U ime Ravnateljstva predsjednica Društva Biserka Draganić, prof."
Zahvaljujemo se učenicima, roditeljima, bakama, djedovima..., prijateljima i djelatnicima škole na podršci i sudjelovanju u našem glagoljaškom djelovanju u školi.

Posebno se zahvaljujemo Ženskoj općoj gimnaziji Društva sestara milosrdnica iz Zagreba i profesorici Kristini Repar koje su svojim nastupom uveličale naš događaj kao i učenicima OŠ Dragutina Domjanića i profesorici Jasenki Štimac koji su svojim dolaskom uljepšali našu večer.
Posebno se ovim putem zahvaljujemo našim učiteljicama, profesoricama i vjeroučiteljima koji su aktivno sudjelovali tijekom ove školske godine i proteklih godina u našem projektu: Anamariji Čorko, Brankici Bečirević, Tihomiru Drugčeviću, Nedjeljki Golubić, Ljiljani Hanžek, Romani Kutlača, Ivani Matešić, Ivanki Perdija, Ivoni Pintar, Kseniji Stojanovski, Maji Sučević, Stanki Svetlišić, Stipi Šariću i Branki Vukadinović. Od srca zahvaljujemo svima koji su nam pomogli, pomažu nam i vjeruju u nas.
Pozdravljaju vas mali i veliki glagoljašice i glagoljaši iz OŠ Voltino, iz Zagreba.

U ime glagoljaša OŠ Voltino tekst pripremila i uredila:
Ksenija Gluhak, ravnateljica škole
Foto zapisi iz arhive Ksenije Gluhak i Stanke Svetličić.