UČENIČKA ZADRUGA VOLTINO

NAŠIH SEDAM GODINA POSTOJANJA I RADA

Upoznat ćemo vas s djelovanjem i uspjesima Učeničke zadruge Voltino od njenog osnutka do danas.
A priča počinje ovako...

ŠKOLSKA GODINA 2013./2014.

Početkom 2014. godine prijedlog o osnutku učeničke zadruge u školi predložila je tadašnja ravnateljica Jasna Horvat, što je i prihvaćeno.
Ubrzo je potvrđena od Hrvatske udruge učeničkih zadruga, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport i Ministarstva obrazovanja i sporta.
Izrađen je Statut učeničke zadruge.
Učenička je zadruga tad nazvana po naselju i školi...Učenička zadruga VOLTINO.
Formirane su prve zadružne grupe koje su započele svoj kreativan rad. Odredili smo djelatnosti grupa, a to su: proizvodnja predmeta iz nepredene vune, izrada predmeta iz tradicijske baštine na suvremeni način, izrada nakita iz gline, izrada ukrasnih i uporabnih predmeta, izrada prirodne kozmetike, modna mašta, hrvatska glagoljička baština i mali ekolozi.


ŠKOLSKA GODINA 2014./2015.

Učenička zadruga održala je svoju osnivačku skupštinu. Osmišljena je Pristupnica učeničkoj zadruzi te se u njen rad priključilo 73 učenika razredne nastave i 8 učenika predmetne nastave te 21 učiteljica, ali i vanjski suradnici u osam zadružnih skupina.
Pred Božić je održan prvi izložbeno prodajni sajam. Učenička zadruga je kao gost prvi puta sudjelovala na Smotri učeničkih zadruga Grada Zagreba održanoj u OŠ Žitnjak, radovima na temu - JABUKA. Održan je i prvi proljetni sajam - Zeleni sajam. Polako ali sigurno učenička zadruga postaje dio školskog kurikuluma i oznaka prepoznatljivosti naše škole.


ŠKOLSKA GODINA 2015./2016.

Formiraju se nove skupine, njih osam. Sve je veći broj učenika koji rado sudjeluju u aktivnostima i radu zadruge: iz razredne nastave 236 učenika, a iz predmetne nastave njih 32. U radu je sudjelovalo 17 učiteljica i učitelja te više vanjskih suradnika.
Održao se proljetni i božićni sajam te niz radionica za učenike.
S udrugama Travoltino i Vestigium osmišljena je i održana ZELENA SUBOTA o kojoj je izvijestilo i Radio Sljeme.
Učenička zadruga sudjelovala je u svim humanitarnim akcijama škole pa tako svojim novčanim prilozima i u projektu UNICEF-a ŠKOLE ZA AFRIKU.


ŠKOLSKA GODINA 2016./2017.

Ustrojeno je čak deset skupina učeničke zadruge. Osmišljen je obrazac članske iskaznice učeničke zadruge koji je dodijeljen svakom članu zadruge radi vođenja evidencije o sudjelovanju u aktivnostima, radionicama, izložbama.
Tijekom godine je za učenike i roditelje održan veći broj radionica. Organizirano je više prodajnih sajmova: proljetni, jesenski i božićni, te s Udrugama Travoltino i Zeleni klik još jedna odlično posjećena ZELENA SUBOTA.
Učenička zadruga svojim prilozima i dalje sudjeluje u humanitarnom radu škole: projektu Međugeneracijska solidarnost i u projektu UNICEF-a.


ŠKOLSKA GODINA 2017./2018.

Ustrojeno je devet skupina učeničke zadruge. Sve aktivnosti Učeničke zadruge Voltino planirane su zajedničkom motivacijskom temom: 2018. godina kao godina zaštite i očuvanja kulturne baštine.
Ono što je obilježilo početak školske godine bilo je uređenje Krojačko - humanitarne radionice Lopoč na zapuštenom tavanu škole u suradnji sa Studentskom volonterskom akcijom 72 SATA BEZ KOMPROMISA i donacijama tvrtke KONČAR i KAUFLAND.
U suradnji s VOLONTERSKIM KLUBOM ŠKOLE formiran je Humanitarni ormar s odjećom i obućom za potrebite. Za Dan škole je kroz suradnju Učeničke zadruge Voltino i Obrtničke škole za osobne usluge organizirana modna revija RECIKLIRANJEM DO UNIKATA, na kojoj su zadrugari ponosno pokazali svoje radove.
Učenička zadruga je svoj rad i kreativnost na temu ŠESTINSKI KIŠOBRAN pokazala i izvan škole, sudjelovanjem na Markovu sajmu te na ŽUPANIJSKOJ SMOTRI učeničkih zadruga Grada Zagreba na Zrinjevcu, osvojivši pri tome 2.mjesto!!!
Bila je to jedna iznimno uspješna godina.


ŠKOLSKA GODINA 2018./2019.

Ustrojen je najveći broj grupa zadruge od njena osnutka:

 • Mali botaničari (voditeljica Nikolina Bekić)
 • Etno grupa (voditeljica Snježana Crneković)
 • Kreativne radionice malih i velikih zadrugara 2.c (voditeljice Anamarija Čorko i Antonija Marković)
 • Spretne ruke malih zadrugara (voditeljica Jasminka Čupić)
 • Čuvari zavičajne baštine (voditeljica Nevenka Dimač)
 • Trešnjevački glagoljaši (voditeljice Ksenija Gluhak i Barbara Rudež)
 • Keramičari (voditeljica Nedjeljka Golubić)
 • Ljekovito i začinsko bilje (voditeljice Iva Juršić Uravić i Ivana Matešić)
 • Humanitarni ormar (voditeljica Ivana Matešić)
 • Mali ekolozi (voditeljica Magdalena Šandor)
 • Likovna etno grupa (voditeljica Slavica Ostojić)
 • Mali radoznalci (voditeljica Ksenija Stojanovski
 • Zajedničke radionice: Školski vrtek zdravlja i ljepote; Recikliranjem do unikata

Planirane su raznolike radionice, humanitarni i volonterski rad, daljnje uređenje školskog prostora važnog za rad i promociju zadruge.
Sve aktivnosti Učeničke zadruge Voltino planirane su zajedničkom motivacijskom temom ŠKOLSKI VRTEK ZDRAVLJA I LJEPOTE te izradom proizvoda u bojama ljekovitih biljaka: ljubičasta kao lavanda, narančasta kao neven, žuta kao kamilica i maslačak, zelena kao kadulja.

Učenička zadruga je svojim sredstvima:

 • omogućila nabavku i postavljanje 3 LCD projektora u učionice u kojima je to bilo potrebno
 • odlučila u 2018. godini očuvanja i zaštiti kulturne baštine, nagraditi zadružnu grupu Trešnjevački glagoljaši izletom "KRK – KOLIJEVKA GLAGOLJICE".

Ponovo su kao suradnici u uređenju školskog prostora pozvani studenti volonteri akcije 72 SATA BEZ KOMPROMISA koji su uz male i velike zadrugare pomogli oplemeniti i urediti školski prostor. Uređen je i stalni izložbeno – prodajni kutak zadruge kod ulaza škole.
11. listopada 2018. predstavili smo rad naše zadruge na sajmu tradicijskih zanata i obrta "MARKOV SAJAM" koji se svake godine tradicionalno održava na Trgu bana Josipa Jelačića.
7. prosinca 2018. održan je MEĐUŽUPANIJSKI SUSRET UČENIČKIH ZADRUGA Krapinsko – zagorske županije i Grada Zagreba u OŠ Granešina. Rad naše zadruge i zadružnih grupa Čuvari zavičajne baštine, Školica heklanja „Cvijetak“ i Trešnjevački glagoljaši predstavile su malene zadrugarke iz 2.c, 3.c i 4.a koje su vrlo uspješno vodile radionicu Anđeleki.
Kao primjer dobre prakse, učiteljice razredne nastave Anamarija Čorko i Nevenka Dimač uspješno su na na Jesenskoj školi učitelja i odgojitelja u organizaciji HPKZ-a u Opatiji predstavile projekt "Interakcija roditelja i škole – Kreativno stvaralaštvo" te pohvalile suradnju i zajednički rad učenika i roditelja u našoj zadruzi.
Održali smo tri izložbeno – prodajna sajma: Božićni sajam, Proljetni sajam i Sajam uz Dan škole te pokazali svu ljepotu, sklad i marljivost nas zadrugara.
7. svibnja 2019. održali smo SKUPŠTINU UČENIČKE ZADRUGE i prikazali naših pet godina postojanja i rada te održali edukativne radionice izrade sapuna i ljekovitih krema od lavande i nevena u suradnji s roditeljima, bakama i djedovima.
Učenici osmih razreda prikazali su rezultate istraživačkog rada Utjecaj prirodne paste na zube.
3. lipnja 2019. predstavili smo ovogodišnji rad naše zadruge na temu Školski vrtek zdravlja i ljepote na 17. ŽUPANIJSKOJ SMOTRI UČENIČKIH ZADRUGA GRADA ZAGREBA na Zrinjevcu.


ŠKOLSKE GODINE 2019. do 2021.

I u ovom vremenu prepunom izazova naša zadruga je nastavila sa svojim aktivnostima. Aktivnosti provodimo kroz zadružne sekcije: Čuvari zavičajne baštine, Školica heklanja "Cvijetak", Fletno, Domaćinstvo, Voltino glagolja, Glagoljica i mi, Baštinoljupci, Vuna svuda oko nas, Mali i veliki keramičari, Kreativne radionice oslikavanja, Školski vrtek zdravlja i ljepote, Voćnjak – učionica na otvorenom.

Organiziramo i provodimo kreativne radionice, izložbe i sajmove, humanitarne akcije i akcije uređenja okoliša - učionica na otvorenom. Naši zadrugari čuvari su baštine i okoliša; istražujemo i čuvamo tradiciju, proizvodimo raznolike ukrasne i uporabne predmete, raznim tehnikama i ekološki prihvatljivim materijalima. Cvjetna čarolija i glagoljska baština motivi su naših proizvoda.

Baštinu i tradiciju njegujemo,
okoliš čuvamo,
kreativne ideje i radost zajedno dijelimo!

Cvjetnu čaroliju naše zadruge predstavljamo na 18. smotri učeničkih zadruga Grada Zagreba. Zadrugu predstavljaju zadružne sekcije Školica heklanja "Cvijetak" i Školski vrtek zdravlja i ljepote. Heklani mirisni cvijetak naš je zajednički proizvod.

Prikaz proizvoda i praktičnog rada Školice heklanja "Cvijetak" možete pogledati na ovoj poveznici
Cvjetićima našim svakome uljepšamo dan,
neka je i Vama radostan dan!

Mladi zadrugari: Tara, Lucija, Linda i Noa
Voditeljice: Anamarija i Ivana